2011. február 12., szombat

Amúr






























Kicsit kapcsolódva a tegnapi témához: ma is szembejött velem az enyészet. Gondolom a képek láttán Vajdus felkapja a fejét, naponta láthatjuk az egykor Amúr nézve keresztelt hajó lassú kimúlását az Árpád híd melletti Duna-ágon. Ez a hajó legalább stílszerűen a vízen pusztul el, s ilyenkor, napos időben még az amúgy lelombozó látvány is "szebb"-nek tűnik. Persze lehet, hogy közelebb érve szomorúbb lenne a kép. Egy, a  hajóval hasonló korú Jupiter 11-es (4/135) szovjet objektív segített a látvány összehozásában, a Hév perontól, a kőfalra támaszkodva. (Kis technikai segítségként: ez a mikro 4/3 érzékelője miatt 4/270-es lencsének felel meg.)

2011. február 11., péntek

Korlenyomat














20-25 évvel ezelőtt a Nagykörút és Rákóczi út környékén voltak a legelittebb üzletek. Aztán a rendszerváltással együtt ezek is elkezdtek erodálódni, s mára egészen siralmas állapotokat mutatnak. Még csak nem is kell különössebben keresgélni. Az ember elsétál az említett környékekre és a 4-5 házon garanáltan lel ilyen korlenyomatokat.

2011. február 9., szerda

Lotz-terem




















Aki járt régen a Divatcsarnokban, mindig elcsodálkozott, hogy miként kerül egy ruhaosztály mennyezetére ilyen nagyívű remekmű. Persze maga a mennyezeti freskó jóval korábbról származtatható a XIX. század végéről. Közben a világ változott, s még én is vettem itt ruhákat magamnak. Aztán a világ újra változott, s egészen pazar módon felújították az egész épületet. Lotz Károly, Feszty Árpáddal közösen készített freskói igazi ünnepi hangulatot nyújtanak, kiegészítve Róth Miksa üvegablakaival, a most már könyváruházból ide betérőknek. Nyílván nem az a célom, hogy mások helyett okoskodjak itt, egyszerűen szeretek ide betérni egy kávéra. Különösen a nagy bőrfotelekbe. Van ugyanis 6 egészen nagy bőrfotel. Ezekben bele lehet süppedni, szinte elveszni bennük. Egyszer előttem ment el egy idősebb pár, majd félóra múlva visszatértek, s megkérték az addigra magát oda befészkelő úriembert, ugyan álljon már fel egy pillanatra, mert valószínűleg alatta van az esernyőjük. És valóban ott volt:-)