2010. május 30., vasárnap

Szivaros pinhole


 












Az egyik legkedvessebb pinhole-om szivaros dobozból készült, csapatmunkában, Kakuszi Zoli fotóstársam apró, de figyelmes ötleteivel. Adva volt egy szivarosdoboz, ezzel ugye megvolt a fókusztávolságom. Ehhez készült el a 0,23mm-es lyuk, ami igen pontosra sikerült. Ez elég nagylátószöget jelent, hisz 122 fokban látok vele. Ez a 35mm-es fókusztávnál a 6x9-es síkfilmet gond nélkül kirajzolja, a 9x12-esnél már vignyettálna.














Amiért nagyon szeretem, az a sok apró olcsó ötlet, amelyekkel elkészült. A zár pl. egy cserepesvirág kidobásra ítélt fekete műanyag dobozából. Ez az anyag könnyen vágható sniccerrel,  s jól ragasztható pillanatragasztóval. Kivágtunk hozzá egy kis fület, amit ha felhajtunk nyitva a zár, ha lehajtjuk zárva. Ennek rögzítése egy elcsípett gombostűvel történt.

                                        
A dobozba került kartonokból a filmtartó, s hogy ne csúszhasson ki a film belőle, még alá ragasztottunk egy harmónika-szerűen meghajtott fekete, vékony papírt. Ezután kifestettem fekete temperával belülről, s azt gondoltam, hogy elegendő lesz ez, hisz szemre nem nagyon juthatott bele fény a széleknél.

                                            

Aztán kiderült, hogy mégsem, ezért fekete kartonból még fényzáró éleket ragasztottam bele.



                                     
Végül Zoli legyártott hozzá egy állványcsatlakozót, ami a hosszú expókat figyelembevéve nem kis segítség volt.

                                    
Kívülről lekentem valami állagmegőrző lakkal, ez volt a legdrágább befektetés hozzá, a lakk 230 Ft-ba került. Aztán elkezdtem fotózni...


                                                



Ezek 6x9 cm-es síkfilmre készültek, s ezúton is köszönettel tartozom Kakuszi Zolinak.