2010. május 30., vasárnap

Szivaros pinhole


 
Az egyik legkedvessebb pinhole-om szivaros dobozból készült, csapatmunkában, Kakuszi Zoli fotóstársam apró, de figyelmes ötleteivel. Adva volt egy szivarosdoboz, ezzel ugye megvolt a fókusztávolságom. Ehhez készült el a 0,23mm-es lyuk, ami igen pontosra sikerült. Ez elég nagylátószöget jelent, hisz 122 fokban látok vele. Ez a 35mm-es fókusztávnál a 6x9-es síkfilmet gond nélkül kirajzolja, a 9x12-esnél már vignyettálna.


Amiért nagyon szeretem, az a sok apró olcsó ötlet, amelyekkel elkészült. A zár pl. egy cserepesvirág kidobásra ítélt fekete műanyag dobozából. Ez az anyag könnyen vágható sniccerrel,  s jól ragasztható pillanatragasztóval. Kivágtunk hozzá egy kis fület, amit ha felhajtunk nyitva a zár, ha lehajtjuk zárva. Ennek rögzítése egy elcsípett gombostűvel történt.

                                        
A dobozba került kartonokból a filmtartó, s hogy ne csúszhasson ki a film belőle, még alá ragasztottunk egy harmónika-szerűen meghajtott fekete, vékony papírt. Ezután kifestettem fekete temperával belülről, s azt gondoltam, hogy elegendő lesz ez, hisz szemre nem nagyon juthatott bele fény a széleknél.

                                            

Aztán kiderült, hogy mégsem, ezért fekete kartonból még fényzáró éleket ragasztottam bele.                                     
Végül Zoli legyártott hozzá egy állványcsatlakozót, ami a hosszú expókat figyelembevéve nem kis segítség volt.

                                    
Kívülről lekentem valami állagmegőrző lakkal, ez volt a legdrágább befektetés hozzá, a lakk 230 Ft-ba került. Aztán elkezdtem fotózni...


                                                Ezek 6x9 cm-es síkfilmre készültek, s ezúton is köszönettel tartozom Kakuszi Zolinak. 
6 megjegyzés:

 1. A képek magukért beszélnek. Ezt a készülékedet is láttam, nagyon ötletes :)

  VálaszTörlés
 2. Ezekkel a képeiddel, a szivaros meg mindenféle dobozaiddal jól beindítottad Szekszárdon, az I. Béla Gimnáziumban a diákokat. A tanárukról, a Kovács Zoliról nem is beszélve. Szerintem jövőre ők is csinálnak egy minikiállítást... Én csak szemlélődök, de az jól esik. Az itt látott képek is tetszenek.

  VálaszTörlés
 3. nagyszerű ötlet--és fotók...

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm urak! Még nem hagyom abba, folytatom! :-)

  VálaszTörlés
 5. :o) az első kép egyszerűen csudás, a szivaros doboz is megérte a munkát és a nem kis anyagi befektetést :o) mint írod...

  Gratulálok ez a pinhole-leírásos sorozatod nagyon tetszik :o) várjuk a folytatást!
  Kristina

  VálaszTörlés
 6. Tetszik a lyukkamerákat bemutató sorozatod! Örülök, hogy képeket is raktál mellé, így teljes a bemutatás. Nekem ez a legkedvesebb, talán a természetes anyaga miatt.

  VálaszTörlés