2010. május 20., csütörtök

Bilora pinhole



















Ezt a lyukkamerát, egy boxgépből alakítottam át, tehát ehhez volt a legkevésbé szükség a kreatívitásra. Ennek ellenére megmutatom, mert, aki nem érez magában annyi erőt, hogy fabrikáljon, az íly módon könnyebben jut lyukkamerához. Tehát adva volt egy régi használatban megöregedett boxgép, amelynek kivettem a lencséjét, és a blendenyílásra szerkesztettem egy lyukat. A lyuk alapja a már bemutatott árukód olvasó bigyó volt, (lásd a korábbi írást). A fókusztávolsághoz ajánlott lyukméretet itt a www.mrpinhole.com oldalon található kalkulátorral számoltam ki. Itt látható a lyuk is.














Ennek a camerának előnye még, hogy van hozzá kereső tükör, rollfilmmel megy. és távkioldóval tudom használja a zárat. Nagyjából ennyi:-)

7 megjegyzés:

  1. Ha megvolna a fater öreg boxa, bizisten kreálnék egyet :)
    Látom összejött a 3 oszlop. A headet állítsd be 880 px-re, vagy, ha neked így ok, akkor ok :)

    VálaszTörlés
  2. ...meglepődtem az oldal változásain :o) Jó lett!!

    Ez a lyukkamera még mindig elég zavaros, figyelj hogy lesz ebből kép??? (bocs ha kissé hülyének tűnik a kérdésem) kr.

    VálaszTörlés
  3. Szia Kristina!

    Igen prózai módon. Töltök valamilyen hordozót a gépbe, itt általában negatívot. Exponálok a lyukon keresztűl, ez elég hosszú lesz, mivel a lyukam oly parányi, hogy kb. 150-es blendeértéknek felel meg. Pl. nappal 2-3 másodperc, félfénynél ez akár több tíz perc, s minél kevesebb a fény hatványosan nő az expozíciós idő. Aztán előhívom a negatívot, beszkennelem és már készen is vagyok:-) Kicsit pepecselős, de ezért szeretem.
    Ha grafikai példát hoznék, akkor például elkészíthetsz egy grafikát szénceruzával, vagy a számítógépen, vagy rézkarcként. Ugye az utóbbi jár a legtöbb munkával, s persze mind más stílust képvisel.
    A lyukkamerázás alapja a fotográfia alapja. Ha egy adott fény, meghatározott méretű, kellően kicsi nyíláson át jut, a szemközti felületre, annak fordított állású képét vetíti. Nem kell hozzá objektív, s pl. ha ezt a jelenséget szeretnéd tetten érni, ragaszd le az ablakot otthon úgy, hogy ne jusson be sehol sem fény, csak egy kb 1 forintos átmérőjű lyukon, fekete anyaggal, s szemközti falra a külvilág képe fog vetülni.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Camera_obscura

    VálaszTörlés
  4. In your honour and in the honour of wall the Photographers, I published an ilustration.

    VálaszTörlés
  5. Köszi Attila, kezd világosodni :o)

    Kr.

    VálaszTörlés